26 september tot en met 7 oktober 2018 – Oostum

Een vaartocht over het Reitdiep met aan boord een theatrale vertelling over de schilderijen waar we doorheen varen. Daarna vervoer per kar of te voet, waarbij het landschap op sommige plekken gevangen wordt in een schilderijlijst. En tot slot een voorstelling in de kerk over de Ploegschilders, met koor en geprojecteerde schilderijen. De vaartocht moest natuurlijk plaatsvinden bij een ondergaande zon. Om zo de kenmerkende Ploegkleuren te ervaren. Maar een voorstelling bij zonsondergang betekent dat er ook een maaltijd geserveerd zou moeten worden. Een totaalbeleving zeg maar.

En daarmee was een grote uitdaging geboren waaraan ook de “Stichting De Ploeg 100 jaar” wilde bijdragen.

Ploegen achter het doek

“Vandaag voor het eerst een kleine ronde op de fiets gemaakt , ongeveer een jaar geleden zat ik er voor ’t laatst op. Zoolang de banden het nog uithouden, zullen we dit op mooie Zondagen herhalen. Met de wind in de rug door de Paddepoel, waar we in de verte ‘ons laand’ zagen liggen dat in zijn schoot de pootaardappelen nog verborgen houdt welke over eenige tijd de wintervoorraad zullen leveren.“

H.N Werkman, 2 mei 1943

In het onderdeel ‘ploegen achter het doek’ krijgt u de verhalen, grotendeels bestaand uit letterlijk overgenomen uitspraken van een aantal inwoners van Oostum. Dat betekent echter niet dat u de personages die u tegenkomt moet verwarren met de echte bestaande inwoners; het is en blijft theater en in het vormgeven van de personages en het toebedelen van teksten is ook de theatrale vrijheid genomen. 
Toch is ‘ploegen achter het doek’ deels op te vatten als een hommage aan de tijd van toen en zijn inwoners; het leven in de hoogtijdagen van de Ploeg. Het is de wereld waar de Ploegschilders doorheen fietsten en waar zij onlosmakelijk mee verbonden waren. Het zijn prachtige verhalen die ver van ons afliggen, maar die de uwe hadden kunnen zijn, was u een fractie eerder geboren in de eeuwigheid…

Rolverdeling

Tekst en regie:

Niels Smit Duyzentkunst

Scène 1

Jan                   Gerard Hilbrants

Jits                   Tineke van Huis

Elly                   Maartje de Boer           

Scène 2

Jits                   Geesje de Hoop

Ebeltje             Carla van der Molen

Scène 3

De koopvrouw  Hanna Hovinga

Scène 4

Mekke              Geert Jan Herder

Feike                Roger Veldman

Trijntje             Renate van den Broek

Jits                   Margreeth Switters

Scène 5

Tietje               Josefien Zeegers

De Ploeg – opkomst en uitbloei

De voorstelling ‘Opkomst en Uitbloei’ verhaalt over de stormachtige jaren waarin het collectief ontstond en de kunstenaars nauw samenwerkten, vernieuwing brachten, elkaar inspireerden en bestreden. 

Voor de slotvoorstelling die u in het kerkje  gaat zien heeft regisseur Ben Smit Jan Wiegers als hoofdpersoon gekozen. Want zonder diens bijzondere ontmoeting met Kirchner was De Ploeg niet geweest wat het geworden is……. 

Tekst en regie:
Ben Smit

Personages:

Jan Wiegers 1893 Kommerzijl-1959 Amsterdam –gespeeld door Gerro Dijk

Verhuisde rond 1920 om gezondheidsredenen naar Davos waar hij Kirchner ontmoette. Introduceerde het expressionisme bij de Ploeg.

Hendrik Nicolaas Werkman 1882 Leens -1945 Bakkeveen– gespeeld door Johannes de Bruijne

Ploeglid sinds 1919, nadat hij de eerste tentoonstellingscatalogus voor de vereniging maakte. Werd vooral bekend door zijn drukwerk.

Jan Altink 1885 Groningen-1971 Groningen– gespeeld door Robbert Vermeulen

Geboren en gestorven in Groningen. Hij verzon de naam van de groep, werkte in olieverf en als graficus. Volgde Jan Wiegers in zijn expressionistische stijl

Jan Gerrit Jordens 1883 Wageningen -1962 Groningen– gespeeld door Gerard Ritsema van Eck

Bleef als schilder ook verbonden met schildergenootschap St. LucasIn Amsterdam. Was een bevlogen tekenleraar en voorstander van de vrij beeldende expressiebeweging.

Johan Dijkstra 1986 Groningen – 1978 Groningen – gespeeld door Jelle Bosmans

Geboren en gestorven in Groningen. Schilderde het boerenleven en werd beïnvloed door Van Gogh en het post-impressionisme. Werkte de eerste jaren in en Amsterdam.

George Martens 1894 Groningen – 1979 Groningen – gespeeld door Jelle Bosmans

Trouwde met Alida Pot. Zijn vroege schilderijen waren vooral portetten, later schilderde hij het stadsleven.

Ernst Ludwich Kirchner – Robbert Vermeulen

Daniel Ruyneman   – Jelle Bosmans

Job Hansen – Robbert Vermeulen

Herman Poort – Gerard Hilbrants

Titia Poort – Joske Kluvers

Alida Pot – Sanne  Folgerts

W. F. Reinders – Wies Gorter

Ge  Wiegers – Wies Gorter

Journalisten/Verplegers/Bezoekers – Gerard Hilbrants, Sanne Folgerts, Wies Gorter en Jose Kluvers

Boten

Nog zo’n door de Ploeg geliefd onderwerp is het Reitdiep. Aan boord van 3 prachtige schepen die in de beginjaren van de kunstenaarskring ook al voeren, zien we water en oevers als door de ogen van de kunstenaars.

Beppe Baukje 

De Beppe Baukje is een Groninger platte bol. Dit vrachtschip werd in 1905 gebouwd in Veendam en in 2006 omgebouwd tot passagiersschip. We varen sindsdien door grote delen van Groningen en delen van Friesland en Drenthe, met een gevarieerd aanbod aan activiteiten en workshops voor particulieren en bedrijven.
Je kunt de “Beppe” huren met schipper en maat, voor een paar uurtjes, een halve of een hele dag. Routes en duur van de tocht worden altijd in overleg bepaald. 

Ms Nynke van Hichtum 

Ms Nynke van Hichtum is een slanke en elegante salonboot, vernoemd naar een grote vrouw uit de Vaderlandse geschiedenis. Ze roept de sfeer op van de salonboten uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Het schip is dan ook een exacte kopie van een ooit bestaande salonboot uit die tijd die in haar latere jaren taxidiensten verrichtte op de Rijn. Het ranke bootje heeft slechts een diepgang van 60 cm wat varen in kleinere watertjes mogelijk maakt. De Nynke van Hichtum heeft ruimte voor 12 passagiers en is dus uitermate geschikt voor feestjes, familie- en bedrijfs uitjes. 

Museumschip Emma (PW 17) 

Het is dé trots van het Noordelijk Scheepvaartmuseum: de Emma (PW 17). Dit directievaartuig werd in 1922 gebouwd op Groninger scheepswerf  Gideon in opdracht van de Provinciale Waterstaat. Na haar trouwe dienst werd het schip in 2010 verkocht, waarna het Noordelijk Scheepvaartmuseum de nieuwe, trotse, eigenaar werd. Sinds 7 april 2011 

doet de de Emma dienst als promotie- en presentatieschip van het museum bij evenementen. 

Crew

Produktieleiding:
Petra Tjapkes

Regieassistentie:
Hesther le Grand

Techniek:
Katja Kolhorn

Composities:
Niels Smit Duyzentkunst 

Poster/Flyer Programma:
Johannes de Bruijne

Grime-ontwerp:
Marjan van den Hof

Grime:
Marjan van den Hof
Annet Plooyer

Grime-Assistentie:
Amanda Baar
Rebecca Christians

Kostuums:
Marjan van den Hof
Kleding advies en ondersteuning: 
Lieneke Visser

Naaisters
Marieke Bout
En Ina Roeling

Logo’s

Emmaplein Foundation

Stichting 100 jaar De Ploeg

Groninger Museum 

Met dank aan:

Eten:

Bert de Lange

Annemiek van der Meijden

Rita Bozoki

Schouwburg De Lawei

Interviews Oostum en omgeving:
Jitske Hoeksema, interview uit 2002, Hielke van der Veen, interview 2004, Jan Reijntjes, interview 2018, Feike van der Naalt, interview 2018 en Tjitske Bouma, tantezegger van Tietje Bouma

Schippers: 

Marten Albers 

Kuno Binnendijk

hans Egberts

Tribune:

Verhuurbedrijf A. Kruijf & Zn. B.v.Maatschap  Van Wensveen 
Maatschap Wierenga-Grashuis
Familie Grashuis
Familie Nooren
Frank Brokken en Esther Sulkers

Stichting 100 jaar De Ploeg
Groninger Museum
Stichting Johan Dijkstra
Jikke van der Spek
Wout van Mullem fotografie
Lenny Bulthuis
KPGRV
Gretha van den Hof
Tjeerd de Vreeze

En vele anderen.

26 september, 2018 17:55

Reacties zijn uitgeschakeld.