De jongste en de oudste

Deze twee dames zijn de jongste en de oudste speler in KLEI. De een al bijna 50 jaar lid, de ander nog geen drie, maar beiden staan met enthousiasme klaar voor de voorstellingen van KLEI!

Vanaf haar negende staat Senna Nooren met veel plezier op het podium bij schoolmusical én IOVIVATJES. Nu net twaalf verheugt ze zich op een uitverkochte première! Stoer hoor.
Het acteerwerk zit in haar bloed: vader Marc, ooit ook jeugdspeler, speelt een gastrol in KLEI. Senna ziet beroemd worden op de planken of voor de camera wel zitten. Maar als u haar daar later niet ziet, heeft ze toch gekozen voor dokter of werkt ze op de ambulance!

In 2023 speelde Senna nog koningin-moeder in ‘De prinses met de baard’. In KLEI speelt ze ‘Petraatje’ een voorouder in spé van een – voor haar wel héél bekende – plaatselijke ondernemersfamilie’.
Senna deelt haar rol met Twan Beuermann (Petertje). Elk spelen ze een weekend van de voorstellingen en samen hebben zij de enige jeugdrol in KLEI.

Wies Gorter is volgend jaar vijftig jaar lid. Toen ze als dertiger lid werd, was Rederijkerskamer IOVIVAT wat dorps en de regie kwam gewoon van een lid, vaak van herbergier Hammingh. In de volgende jaren kwamen er nieuwe mensen en nieuwe ideeën. ‘We speelden De goede dokter een revolutionair stuk met een regisseur van buiten. De nadruk lag meer op toneel en we wonnen meteen een prijs op het concours van het KPGRV. Die regisseur haalde dingen uit je, waarvan je niet wist dat je het in je had: ‘Ik kon spelen! Dat was een openbaring.’

Garnwerd en Iovivat zijn onlosmakelijk verbonden aan een thuisgevoel voor Wies. De diversiteit en het gehalte vrijbuiters raakt iets bij haar. Het gevoel dat niet alles volgens de norm hoeft.
Als mooie herinnering aan het rederijken haalt ze ‘Reispijn’ aan van Judith Hertzberg: ‘Poëzie over iets wat altijd met je meereist, maar wat je niet altijd wilt erkennen.’ Ook al krijgt het tegenwoordig minder aandacht, het rederijken zit nog steeds diep in haar hart.

Tijdens de jubileumdag op 9 maart speelde Wies de pannen van het dak in een korte samenvatting van Nadien. Een stuk dat bestaat uit een lange dialoog waarin niet erg goed geluisterd wordt, dus dat is teksten leren! In KLEI is Wies een van de zeven monniken. En regisseur Niels kon het niet laten ook gebruik te maken van haar zangstem.