Dat de voorzitter van IOVIVAT Johan Patje in KLEI de burgemeester speelt is geen toeval. Schrijver en regisseur Niels had hem al gecast. Het optimisme van Johan is in de rol van burgermeester verwerkt. ‘Ik vergeet mezelf ook niet. Ik ben best n beetje ijdel, maar als burgemeester moet ik mezelf nog wel echt opblazen’, lacht Johan.

Toneelminnend Groningen kent onze voorzitter wel: Johan Patje is actief bij theatergroep Waark en speelde bijvoorbeeld de hilarische Buurman Bolhuis in het feuilleton Uut de Hoogte (regie Jack Nieborg). Ook achter de schermen doet hij veel, zoals voor theaterstichting Pandeon (project Veur Aaltied, theater in Groninger en Friese kerken). Maar zijn agenda in 2024 is geheel gewijd aan het jubileum van IOVIVAT: eerst onze verjaardag op 9 maart, sowieso als voorzitter en dus als burgemeester in KLEI.

Johan sloot de mensen van IOVIVAT decennia geleden in z’n hart na het spelen van een gastrol in een favoriet stuk van hem De Burgermansbruiloft van Bertolt Brecht. Hij werd meteen lid en binnen de kortste keren vervulde hij verschillende bestuursfuncties. Sinds november 2023 is hij weer voorzitter. Voor het 125 jarig bestaan stapte Johan op een rijdende trein, de productie van KLEI was toen al behoorlijk op stoom. ‘Tot nu toe hebben we als bestuur steeds gezamenlijk uitgesproken dat er voldoende vertrouwen is in de financiële opzet en productie. Mensen die niet betrokken zijn bij IOVIVAT vertel ik graag hoe wij als vereniging werken.

Alle radartjes draaien, alle leden bieden wat ze in huis hebben, er is een enorme bevlogenheid: achter de schermen met financiën, de productie die de lijntjes uitzet én vasthoudt, mensen die vrij nemen om decor te bouwen en te graven in de klei… We gaan ervoor met z’n allen! Ik denk wel eens ‘Wat haalt iemand zich op de hals?’ Maar alles loopt tot nu toe zo soepel en plezierig. Daar ben je als voorzitter natuurlijk reuze trots op!’